Bağışıklık Güçlendirici Besinler

Bağışıklık sistemi; organlar, hücreler doku ve proteinlerden oluşan, vücudu hastalıklardan koruyan savunma sistemine verilen addır. Özellikle pandemi ile savaş verdiğimiz ve mevsim geçişlerinde kendimize dikkat etmemiz gereken şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinler tüketmeli ve yaşam standartlarımızı en üst seviyede tutmalıyız. Bugünkü yazımızda sizlere bağışıklığımızı güçlendirmek için vitamin ve mineraller bakımından zengin besinleri sıralıyor olacağız.

-          Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur.

-          Sarımsak içerdiği allicin sayesinde güçlü bir antioksidan etkisine sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalanma riskinin önüne geçer.

-          Ceviz, fındık, badem gibi besin değeri yüksek kuruyemişler bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi tiroidi çalıştıran selenyum kaynağıdır.

-          Omega 3 bakımından zengin deniz ürünleri özellikle somon; B12, selenyum, D vitamini ve kaynağıdır.

-          Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren besinler bakteri ve virüsler ile savaşarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadırlar.

-          Kalsiyum ve protein bakımından zengin süt ürünleri vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

-          C vitamini açısından zengin portakal, greyfurt, limon, kivi gibi besinler vücuttaki antioksidanların devridaimini sağlar.

-          Demir bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler vücutta oksijen taşınmasını sağlar.

-          Zerdeçal günde 1-2 kaşık tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bu sayede enfeksiyon hastalıklarını daha kolay atlatabiliyouz.

 

Bağışıklığınızı korumanın bir başka yolu ise meyve sebzelerin suyunu sıkarak tüketmek olacaktır. Bunun için size önerimiz: Zerdeçal shot! Katı meyve sıkacağında on dakikada hazırlayabileceğiniz oldukça pratik bir tarif. Sırasıyla iki yeşil elma, bir salatalık, yaklaşık yarım elma kadar zencefil ve zencefilin yarısı kadar zerdeçalın suyunu sıkınız. Karışıma bir limonun suyunu ekleyiniz. Damak zevkinize göre mevsim meyveleri de ekleyebilirsiniz. Karışımı en fazla iki gün içerisinde tüketiniz.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli ve iyi beslenmek oldukça önemli. Fakat bunun yanı sıra uyku düzenimize dikkat etmeli, bol sıvı tüketmeli, düzenli egzersiz yapmalı, kişisel hijyenimize özen göstermeli ve aşırı stresten uzak durmalı gerekiyorsa bu konu hakkında destek almalıyız.

Sağlık dolu günler dileriz!