Kahve sabahlarımızın olmazsa olmazı, sevdiklerimizle sohbet ederken ortak kesişme noktamız. Çoğumuzun her gün tükettiği kahvenin hem psikolojik hem de fiziksel anlamda pek çok faydası bulunuyor. Kahvenin bu kadar hayatımıza girmesi ile birçok terim de kullanılmaya başlandı. Bu yazımızda hep birlikte en çok kullanılan terimleri öğrenip, bu terimler üzerinden sizlere yeni çekirdeklerimizi tanıtıyor olacağız.

Kahve Sözlüğü

Arabica: Etiyopya’da keşfedilen, yüksekliği 800 ila 2000 metre arasında olan dağlık bölgelerde veya volkanik yamaçlarda yetişen ilk kahve bitkisinden türemiştir. Her yağmurlu dönemden sonra çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması yaklaşık 9 ay sürer. Hastalıklara ve iklim koşullarına dirençli olmaması sebebiyle yetiştirilmesi daha zordur ve bu sebepten ötürü diğer çekirdeklere göre daha pahalıdır. Buna rağmen en çok üretimi yapılan çekirdek türüdür. Dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık %70’ini kapsar. Robusta’ya göre daha az kafein içerir fakat daha aromatik bir yapıya sahiptir.

Asidite: Kahve içerisindeki asit miktarının baskınlığını ifade eder. İdeal asidite miktarı olmamakla beraber, kişinin damak zevkine göre değişiklik gösterir. Kahveye keskinlik ve canlılık katar. Asiditesi çok düşük kahveler yoğun bir lezzete sahip olmayıp sıradan bir kahve kategorisine girer diyebiliriz.

Gövde: Kahvenin ağızda bıraktığı ağırlık ve yoğunluk hissine verilen isimdir. Aynı zamanda “body” olarak da karşımıza çıkar. Belirgin bir örnek vermemiz gerekirse süt ve suyun ağızda bıraktığı yoğunluğu ele alabiliriz.

Öğütme: Kavrulmuş kahve çekirdeğinin toz haline getirilmesi işlemine öğütme denir. Kahvenin uygun şekilde demlenebilmesi için doğru öğütülmesi gerekir. French press için en kalın öğütme gerçekleşirken, Türk kahvesi için öğütme işlemi en ince ayarda yapılmalıdır.

Robusta: Arabica’ya göre daha az yükseklikte ve daha kısa zamanda yetişir. Kafein oranı daha yüksektir ve daha acı bir aromaya sahiptir.

Single Origin: Kahve çekirdeklerinin tek köken veya tek kaynaktan, aynı üreticiden ve aynı hasattan temin edildiği anlamına gelmektedir.

Tadım Notası: Herhangi bir single origin kahvenin veya kahve harmanının içerdiği aromatik özelliklere tadım notası denir. Bir kahvenin tadım notası, profesyonel tadımcılarla belirlenir.

 

Şimdi tüm bu bilgiler ışığında nitelikli kahve çekirdeklerimizi tanıyalım:

San Babila

San Babila, Kolombiya ve Brezilya’dan toplanan Arabica çekirdeklerinin kavrulmasıyla elde edilen; dut, vanilya ve vişne notalarının yoğun ve kremamsı bir kıvamla dengelendiği, sizlere her fincanda eşsiz bir kahve deneyimi yaşatacak gurme çekirdeğimizdir. Eğer güçlü aromaya sahip kahve çeşitlerinden hoşlanmyorsanız ve birbirinden farklı notaları deneyimlemek istiyorsanız, San Babila sahip olduğu orta asidite ile damak zevkinize uyacaktır. San Babila’nın gövdesi ise 3/5 değerindedir.

Dark Bourbon

Şeftali, yeşil erik ve çikolatanın enfes uyumunu yakalamaya hazır mısınız? Kolombiya ve Gutemala’nn yüksek kesimlerinden toplanan Arabica çekirdeklerimiz orta asiditelidir. İçimden sonra bıraktığı yoğunluk diğer çekirdeklerimize göre biraz daha fazla olmakla beraber, 4/5 değerindedir.

Barros

Yüksek asiditeye sahip kahve severler için tavsiyemiz Barros olacaktır! Yüksek asiditeli kahveler yoğun bir lezzet sunarlar. Siz de Barros ile mürdüm eriği, kakao ve fındığı eşsiz uyumunu deneyimleyebilirsiniz. Kolombiya ve Brezilya bölgelerinden gelen Arabica çekirdeklerimiz orta gövdelidir.

Damel

Antioqua ve Medellin bölgelerinden gelen Arabica çekirdeğimiz orta asidite ve orta gövdeye sahiptir. Eğer filtre kahve sevenlerdenseniz, bu özellikleri ile tam sizin zevkinize uygun olacaktır! Damel, tadım notalarında ise fındık, kakao ve yaban mersini ile karşınıza çıkıyor.