Meyve Suyu Nasıl Yapılır? Hangi Meyve Suyu Daha Sağlıklıdır?

Meyve suyu denilince akla gelen ilk şey karton kutu içerisinde bulunan tatlı içeceklerdir. Oysaki bu karton kutuların çoğunun içerisinde meyveye dair yüksek bir oran bulunmaz. Genellikle koruyucu, tatlandırıcı, şeker ve türlü kimyasallar meyveden daha çok yer kaplar. Yani bunlar aslında gerçekten de meyveden elde edilmiş içecekler değildir. Meyveden elde edilmedikleri gibi içerisindeki kimyasal maddeler oldukça zararlıdır. Ürünlerin üzerinde bulunan içindekiler kısmı incelendiğinde bu kimyasalları rahatlıkla görebilirsiniz.

Konsantre meyve suyu daha mı sağlıklı?

Konsantre kelimesi “yoğunlaştırılmış, yoğun” manasında kullanılır. Konsantre edilmiş meyve suları ise, çok miktarda meyvenin toplanıp kimyasal işlemlerde geçmesi sonucu toz haline sıkıştırılır. Daha sonra kullanılmak üzere bir nevi sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu madde hazırlanacak olan meyve suları için sulandırılır, çeşitli katkı maddeleri ve kimyasallar içerisine eklenir, tatlandırıcılar ve şekerler eklendikten sonra paketlenir. Meyve sularının konsantre olması aslında doğrudan meyvenin sıkılıp paketlenmesi değildir.

Narenciye sıkacağı ile meyve suyu yapılır mı?

Narenciye sıkacağı aslında limon, portakal gibi meyvelerin sadece süzdürme işlemi yapılarak posasında ayırıp sıkılma işlemini gerçekleştirir. Fakat bu posada bulunan mineraller, vitaminler, lif kaynakları genellikle çöpe gider. O yüzden meyve sıkmak için narenciye pek etkili bir alet sayılmaz.

Soğuk sıkım meyve suyu nedir ve nasıl yapılır?

Katı meyve sıkacağı adı verilen makinelerde bıçak bulunmaz ve meyveleri kesmek gerekmez. Bu makineler meyveyi ezerek suyunu çıkartma işleminde bulunur. Örneğin elmayı sıkarak suyunu çıkartmak çok zordur ve çok az miktarda bir su elde edersiniz. Ama katı meyve sıkacakları bu konuda meyvenin içerisinde kalan son damlaya kadar suyunu çıkarabilecek güçtedirler. Soğuk sıkım meyve suları bu makinelerle yapılır. Soğuk sıkım olarak adlandırılmasının sebebi ise herhangi bir ısıya maruz kalmadan olduğu gibi soğuk haliyle hazırlanmasından kaynaklanır. Karton kutu meyve suları çeşitli kaynama işlemlerinden geçer fakat soğuk sıkım meyve sularına bu işlemler uygulanmaz. Aralarında en sağlıklı olanı yine katkısız ve koruyucusuz olduğundan soğuk sıkım meyve sularıdır. Meyveler oldukları halleriyle sıkıldıkları için içerisinde biraz parçacık bulunabilir fakat yine de içimi kolaydır. Yaz aylarında buzla beraber afiyetle tüketebilirsiniz.