Gıda İsrafı Nedir? Nasıl Azaltılır?

Her sene üretilen gıdaların üçte biri ya kayba uğruyor ya da israf ediliyor. Yapılan araştırmalara göre yılda 1.3 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Bu rakamın dörtte birini azaltmak bile dünyadaki 870 milyon aç insanı doyurabilir. Gıda israfının birçok sebebi var. Bunları ekonomik faktörler, yönetimsel sorunlar ve teknolojik nedenler olarak sıralayabiliriz. Fakat tüm bunların yanı sıra belirttiğimiz rakamın yarısını perakendecilik ve gereksiz tüketim oluşturuyor.

Bu yazımızda sizler için en basit yöntemleri ile gıda israfının önüne geçmek için neler yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

-          Mutfak alışverişinize çıkmadan önce planlı davranıp liste oluşturabilirsiniz. Böylelikle listenin dışına çıkmayarak, gereksiz alışverişin önüne geçebilirsiniz.

-          Alacağınız ürünlerin son kullanma tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihlerine dikkat etmelisiniz. Tükettiğiniz gıda yoğunluğuna göre ürün gramajı tercih etmelisiniz.

-          Estetik açıdan güzel görünmeyen meyve ve sebzelere de şans vermelisiniz. Sonuç olarak bu ürünlerin de lezzetleri aynı fakat sadece güzel görünmedikleri için çöpe atıldıkları da bir gerçek.

-          Belirli aralıklarla buzdolabı ısı ayarlarını kontrol etmelisiniz. Doğru ısıda olmaları gıda ömrü için önemli bir faktör olduğunda bozulmaların önüne geçecektir.

-          Pişirdiğiniz yemekler fazla ve kaldıysa onları sonradan yemek için dondurabilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman mikrodalgada ısıtıp yeniden tüketebilirsiniz. Bu pratik bir yol olup size zaman kazandıracağı gibi, gıda israfının önüne geçecektir.

-          Bozulmaya yakın kararmış meyve ve sebzelerinizi atmak yerine onları değerlendirmelisiniz. Mesela çorba ya da smoothielerinizde kullanabilirsiniz.

-          Yiyecek atıklarınızdan kompost yapmalısınız. Evinizde kompost hazırlayarak gıda israfının önüne geçeceğiniz gibi toprağa besinleri geri kazandırır ve karbon ayak izini azaltırsınız.

-          Tüketmeyeceğiniz fazla gıdaları günümüz teknolojisi ile bağışlamanın oldukça kolay olduğunu biliyor musunuz? Cep telefonlarınızdaki aplikasyonlar ile komşularınız ve yerel işletmelerle bağlantı kurabilir ve tüketmediğiniz, fazla gelen gıdaları çöpe atmak yerine paylaşabilirsiniz.