Yulaf nedir? Yulaf neyden yapılır? Yulaf nerede kullanılır? Yulafla yapılacak tarifler nelerdir?

Yulaf buğday ailesinden gelen bir tahıl bitkisidir. Bol protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. İçerisinde oldukça fazla vitamin, mineral, kalsiyum vardır. Genellikle piyasada yulaf ezmesi ve yulaf unu halinde bulunur. Yulaf sütü de son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz bir ürün haline gelmiştir.

Yulaf çoğu yiyeceğin içerisinde un yerine kullanılabildiği gibi bambaşka kullanım çeşitleri de vardır. Sütle pişirilip yulaf lapası yapılabilir, pudinglerin, yoğurtların içerisine eklenebilir, suda bekletilip sütü elde edilebilir, granola yaparken kullanılabilir, kurabiyelerin, keklerin, ekmeklerin yapımında yulaf sağlıklı bir seçenektir.

Sütle pişirilen yulaf ezmesi kıvamlı bir hal alır, lapa kıvamına gelir. Üzerini meyvelerle, keten, chia, haşhaş gibi tohumlarla süsleyip afiyetle tüketebilirsiniz.

Süt ile yulaf ununu pişirdiğiniz takdirde daha pürüzsüz bir yapı haline gelir. İçerisine tatlandırıcı ve kakao eklediğinizde sağlıklı pudingler elde edebilirsiniz.

Yulaf ile yoğurdu karıştırıp öğün olarak tüketebilirsiniz. Çırpılmış yumurtayı yulaf ezmesiyle karıştırıp yulaflı omlet yapabilir içerisine süt, maydanoz, yeşil soğan, dereotu ekleyip mücver haline getirebilirsiniz.

Smoothie yaparken içerisine yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.

Ununu kullanıp pankek, kurabiye, ekmek, pasta, kek, sütlü tatlı gibi çok farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Bazı insanlar yulafın tatsız olduğundan şikâyet eder ve tüketemediklerini söylerler. Yulaf aslında rahatsız edici bir tada sahip değildir. Yanında kullanılan yiyecekler yulafın tadını belirler. Sadece süt ve yulafın karışımı tatsız bir yiyecek gibi gözükse de meyve, tahin, pekmez, kakao veya keçiboynuzu unu ekleyerek nefis bir karışım elde edebilirsiniz. Yulaflı tariflerin içerisine fındık, yer fıstığı, badem, antep fıstığı gibi kuruyemişler ekleyebileceğiniz gibi bu kuruyemişlerin ezmelerini de ekleyip tatlandırabilirsiniz.