Meditasyon Nedir? Faydaları nelerdir?

Son zamanlarda ruhsallıkla alakalı olan olmayan herkesin sıkça duyduğu bir kelimedir meditasyon. Meditasyon, derin bir şifa yöntemi olup, günümüzde iş, okul ve özel hayatımızda stresi azaltma, stres yönetimi, verimlilik ve yaratıcılık artışı için kullanılan en önemli ve en etkili araçtır. Meditasyon Latince meditatio kelimesinden türemiştir ve derin düşünme anlamına gelmektedir. Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır. Bir inanç ya da ritüel değil; beden, zihin, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi meditasyon kişinin iç huzurunu bulması anlamına gelir ve bunun için kişinin herhangi bir eğitim alması gerekmez. Eğer siz de yeni başlıyorsanız bir takım ön hazırlıklar meditasyon yapmanız için faydalı olacaktır.

  •          Meditasyon öncesi ılık bir duş bedeninize iyi gelecektir.
  •          Karnınızın çok tok olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde toklu hissi zihinsel rahatlamınızı zorlaştırabilir.
  •          Sessiz bir ortam yaratmanız gerekir. Bunun için kapını kapatıp, cep telefonunuzu uzak bir noktaya bırakmanızı tavsiye ederiz.
  •          Mum ve tütsü yatmak konsantrasyonunuzu arttıracağı gibi uygun ortamı yaratmanıza fayda sağlayacaktır.
  •         Üzerinize bedeninizi sıkmayacak, rahat giysiler giymelisiniz.
  •          Odanızın ortamı çok önemlidir. İdeal ısıda olmadı, ne çok karanlık ne de çok aydınlık olmalıdır. Loş ortamları tavsiye ederiz.
  •          Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de müzik dinleyebilirsiniz. İşitsel bir tarafınız varsa size iyi gelecektir. Ancak müzik çok hareketli olmamalı hatta dingin ve sözsüz olması daha iyidir. İlk başlarda doğa sesleri ya da yağmur sesleri dinleyebilirsiniz.
  •           Diyaframdan nefes almak meditasyonlarda oldukça önemlidir. Doğru nefes doğru meditasyon demektir. Ritmik ve doğru şekilde diyaframdan nefes alınmalıdır
  •          İlk denemelerinizde gözlerinizin açık olması konsantrasyonunuzu dağıtabilir. Bu sebeple gözlerini kapalı tutmalısınız.

Tüm bu ortam sağlandıktan sonra “Meditasyon nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlayabiliriz. Uzun süre aynı pozisyonda kalacağınız için en rahat pozisyonunuzu bulmalısınız. Bağdaş kurabilir, sırtınızı bir yere yaslayabilir ya da ayaklarınızı uzatabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey omurganızın dik konumda ve rahat olmasıdır. Burnunuzdan nefes alın ve nefesinizin diyaframa indiğinden emin olun. Elinizi göbeğinizin altına koyduğunuzda, bu bölge nefes aldığınızda şişiyor ise nefesiniz diyaframa iniyordur. Doğru nefes ile birlikte tüm bedeninizi ayaklarınızdan itibaren hissetmeye başlayın. Kan dolaşımınızı hissedin. Gergin hissettiğin uzuvlarınızı rahatlatarak gevşemeye çalışın. Bedeninizi tam anlamıyla hissettikten sonra düşüncelerinize odaklanın. Şu an aklınızdan geçenler sizi yöneten düşünceler değil, sizin dışarıdan baktığınız düşünceler. İşte hepsi bu kadar. Tüm bu rahatlamadan sonra yavaşça çevrenize adapte olarak meditasyonunuzu bitirebilirsiniz.